Közvetített szolgáltatás értelmezése az Áfa tükrében

jan 20, 2022 | Hírek

A közvetített szolgáltatást, mint fogalmat az Áfa törvény nem használja.  Az Áfa törvény 15. paragrafusa rendelkezik az úgynevezett közvetített szolgáltatásról, de így sem használja a törvény az adott kifejezést.

Azt mondja ki, hogy amennyiben vásároltunk egy szolgáltatást annak érdekében, hogy ugyanazt másnak nyújtsuk tovább akkor a forgalmi adózásban két különböző ügyletről van szó.  Közvetített szolgáltatásról csak akkor beszélhetünk, ha vásárolt szolgáltatást önmagában az egyéb szolgáltatásunktól vagy termék értékesítésünktől függetlenül nyújtjuk a vevő felé, vagyis az nem kapcsolódik más értékesítésünk.

Például nem beszélünk közvetített szolgáltatásról az áfa rendszerében, fővállalkozóként egy ingatlanfelújításra vállalkozom és ennek érdekében igénybe veszek festő, burkoló, stb. alvállalkozókat. Nyilvánvalóan az alvállalkozói szolgáltatásokat azért veszem igénybe, hogy azokat felhasználjam az általam végzett szolgáltatásokhoz. De amit én nyújtok a vevőnek az már minőségben mennyiségben és egyéb tulajdonságaiban eltér a szolgáltatásoktól így nem teljesül az a kivétel hogy ugyanazt adom tovább.

A fentiekben kiderül, hogy a közvetített szolgáltatásoknak két fő ismérve van

  1. ugyanazt és Ne többet ne mást értékesítsük tovább, mint amit vásároltam
  2. a vevői igény már jelen legyen a vásárlásnál.

A tovább értékesített szolgáltatás esetében bizonyos szolgáltatások közvetítése kizártnak tekinthető. Amikor adott szolgáltatás csak valamilyen hatósági engedéllyel rendelkező személy nyújthatja. Az ügyvédi szolgáltatás közvetítése például nem lehetséges, hiszen az ügyvédnek közvetlenül az ügyfelével kell szerződnie.

A közvetített szolgáltatáshoz semmilyen különös rendelkezést nem tartalmaz az Áfa törvény.

A közvetített szolgáltatás adóalapja és hogy milyen áron adhatom tovább a szolgáltatásomat?

Ez esetben fontos leszögezni, hogy az adójog egyetlen rendelkezése sem tartalmaz arra vonatkozóan előírást, hogy mennyiért adhatok, illetve mennyiért vásárolhatok meg valamit. Más kérdés, hogy néhány rendelkezés a piaci ártól történő eltérés esetében büntető szabályokat fogalmaz meg, azonban e rendelkezések a szerződési szabadságot nem korlátozzák.

A közvetített szolgáltatás adókulcsának meg kell egyeznie a vásárláskori adókulccsal?

A válasz egyértelműen nem. Abban az esetben, ha nekem nem számítottak fel adót a beszerzés során akkor nekem sem kell ha közvetítem a szolgáltatást. Ez egy téves megállapításon alapszik. Mindig a nyújtott szolgáltatásra jellemző adókulcsot kell alkalmazni, vagyis a közvetített szolgáltatásnak, mint szolgáltatás fajtának nincs önálló adókulcsa. Lehet, hogy felénk alanyi adómentes személy számlázza a szolgáltatást, de amikor tovább értékesítjük akkor a szolgáltatásra jellemző adókulcsot kell használni Lehet, hogy adómentesen bérlünk egy ingatlant, de ha a bérbeadásra tekintettel ÁFA körbe tartozunk akkor 27%-os áfa-val kell azt tovább számlázunk.

A fentiekből következik, hogy az adóhatósági elvárás, miszerint a számlán tüntessük fel ha szolgáltatásunk közvetített szolgáltatást tartalmaz, csak abban az esetben szükséges, ha a korábban említett két ismérv teljesül.