Amikor akadályba ütközik a belföldi pénzforgalmi számlanyitás

márc 27, 2022 | Hírek

     A gyakorlatban – különösen külföldi vezető tisztségviselő, törvényes képviselő esetén – előforduló probléma, hogy az ügyfél több pénzügyi intézményt keres fel szerződéskötés céljából, azonban a banknál akadályba ütközik, amikor a cég, jogi személy számára belföldi pénzforgalmi számlát nyisson.    A hatályos jogszabályi környezet nem kötelez pénzforgalmi szolgáltatót , pénzintézetet számlanyitási kötelezettségre gazdasági társaságok vonatkozásában.    Az adókötelezettség teljesítése  során többször merül fel kényszermegoldásként annak a megoldási lehetőség jogszerűsége, hogy nem klasszikus módon (Revolut, Wise, Paypal) próbálja jogi személy képviselője biztosítani a törvényi feltételt.

Revolut, Wise és Más számlák

    Az Art. rendszerében a belföldi pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számla minősül belföldi pénzforgalmi számlának.

A https://intezmenykereso.mnb.hu  adatai alapján a Wise (teljes nevén: Wise Europe SA; korábbi nevén : TransferWise Europe NV) határon átnyúló pénzforgalmi intézményként működik, így az MNB rendelet hivatkozott szabálya szerinti belföldi fizetési forgalomra vonatkozó előírásnak nem felel meg az általa nyújtott szolgáltatás.

A Magyar Nemzeti Bank honlapja értelmében  a Wise székhelye Brüsszelben van, így a Hpt. szerinti külföldi pénzügyi intézménynek minősül.

Fenti megállapodás szintén irányadó a Revolut csoportra.

Ennek következtében  a Wise (TransferWise) és Revolut szolgáltatóknál nyitott számlával az Art. 114.§ szerinti – belföldi pénzforgalmi számlanyitásra vonatkozó –  kötelezettség nem teljesíthető. Természetesen egy szabályszerűen nyitott, fenntartott belföldi pénzforgalmi számla mellett a kötelezett létesíthet egy vagy több egyéb bankszámlat is.