1. Több feltételnek kell megfelelni a katázáshoz

A szigorítás egyik lényeges eleme az, hogy a jövőben a kata 7 feltételéből az eddigi 2 helyett legalább 4-nek kell ahhoz teljesülnie, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda legálisan katázhasson.
• Ne egyedül dolgozz!
• Egy ügyféltől a bevételeid legfeljebb 50%-a származzon!
• Dolgozz önállóan!
• Dolgozz a saját otthonodban, irodádban vagy műhelyedben!
• Dolgozz a saját eszközeiddel (számítógépeddel, más gépeiddel, használj saját telefont)!
• Dolgozz a saját munkarended szerint, vagyis ne legyen a megbízód által meghatározott munkaidő!
• A nem főállású katás vállalkozó saját munkahelye vagy a tulajdonában álló egyéb vállalkozás felé számlázott árbevétele az összes bevételének 50 %-át ne haladja meg!

2. Nem változik a kata adó összege

A kata adó összege alapesetben továbbra is havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz, attól függően, hogy a kiadószó főállásúnak minősül-e, vagy sem. Ezen felül továbbra is lehetőség lesz 75 000 Ft-ot fizetni havonta annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

4. Plusz adóval büntetik, ha valaki olyan cégnek számláz be, ahol korábban alkalmazásban állt

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el az adóhatóság felé.